Σ. Φάμελλος: Καμία αντίδραση στον αλυτρωτισμό δεν εξέφρασε η ΝΔ, βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα με το VMRO

«Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είμαστε συνεπείς και πατριωτικά υπεύθυνοι. Φέρνουμε προς ψήφιση στη Βουλή τα τρία πρωτόκολλα-μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών και που αναφέρουν, με τις υπογραφές των υπουργών της ΝΔ από το 2020, ότι είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξή του στο OPEN.

«Ρωτάμε τον κ. Μητσοτάκη: “Γιατί δεν τα ψηφίσατε το 2020 και γιατί δεν τα ψηφίζετε έστω τώρα;” Πρόκειται για πράξεις εξωτερικής πολιτικής για την ασφάλεια και την ειρήνη» υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος και επανέλαβε: «Η δήλωση της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας είναι απαράδεκτη και την καταγγέλλουμε». Παράλληλα, άσκησε σφοδρή κριτική στον κ. Μητσοτάκη και στη ΝΔ για τη διαχρονική στάση τους σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής: «Η ΝΔ βρίσκεται στην ίδια πολιτική ομάδα με το VMRO και δεν εξέφρασε καμία αντίδραση. Τους άφησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να εκπέμπουν αυτόν τον αλυτρωτισμό».

«Με τη Συμφωνία των Πρεσπών επιλύσαμε σοβαρά ζητήματα, του αλυτρωτισμού και της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατοχυρώθηκε πλήρως. Στην πρώτη σελίδα των μνημονίων που υπέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί της ΝΔ αναφέρεται ξεκάθαρα ότι αυτά υποστηρίζουν τα ελληνικά συμφέροντα» ξεκαθάρισε ο Σ. Φάμελλος, σημειώνοντας ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Κοτζιά.

Κληθείς να απαντήσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του τόσο γιατί «δεν μάθαμε τι έγινε στη συνάντηση» όσο και για την προετοιμασία της χώρας μας: «Εκ του αποτελέσματος δεν μπορώ να διακρίνω κάτι που κέρδισε η χώρα μας από τη συνάντηση. Είμαστε πάντα υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου αλλά η συνάντηση θα έπρεπε να προετοιμαστεί καλύτερα. Ενώ ο Ερντογάν είναι αρκετά συχνά προκλητικός, σχεδόν επιβραβεύεται από αυτή τη συνάντηση. Δίνουμε μια εικόνα στη διεθνή κοινότητα ότι πρόκειται για έναν ήσυχο και συνεπή σύμμαχο. Και μετά θα μπορεί να διεκδικεί από τις ΗΠΑ νέους εξοπλισμούς, όπως τα F16 που κάποτε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι είναι ψέματα η προμήθειά τους από την Τουρκία. Θα έπρεπε τα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της προσφυγής στη Χάγη, και το μείζον θέμα της Κύπρου, να είναι μπροστά και πιο έντονα στη διαπραγμάτευση και να μην απουσιάζουν από τις δηλώσεις, και επιπλέον να μην αναπαράγεται από την Τουρκία ο αλυτρωτισμός με τη γαλάζια πατρίδα».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Ράμα στην Αθήνα, ο Σ. Φάμελλος σημείωσε: «Η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να μην είναι στη φυλακή ο Φρέντι Μπελέρης». Όπως υποστήριξε ο κ. Φάμελλος αυτό το θέμα δεν το έλυσε η κυβέρνηση και δεν χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή ατζέντα για να πιέσει για το κράτος δικαίου στην Αλβανία, και το μόνο που έκανε ήταν «ένα εθνικό θέμα να το κάνει κομματικό ο κ. Μητσοτάκης».

Μιλώντας για τις επικείμενες ευρωεκλογές, υπογράμμισε την κρισιμότητά τους για τη ζωή των πολιτών και το μέλλον της χώρας: «Αν η ΝΔ έχει μειωμένα ποσοστά και παράλληλα ενισχυθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τότε θα έχουμε καλύτερες τιμές, καλύτερες αμοιβές, καλύτερη δημόσια παιδεία και υγεία. Στόχος μας είναι και να ανατραπεί η ΝΔ για να έχουμε μια προοδευτική πολιτική για την Ελλάδα», κατέληξε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικήες ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.