Πέντε μετανάστες νεκροί στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μάγχη – Μεταξύ τους ένα παιδί

Τουλάχιστον πέντε μετανάστες -τρεις άνδρες, μια γυναίκα και ένα παιδί- έχασαν τη ζωή τους νωρίτερα σήμερα Τρίτη πάνω σε ένα μικρό πλοιάριο το οποίο μετέφερε 110 ανθρώπους και επιχειρούσε να διαπλεύσει τη Μάγχη, όπως επιβεβαίωσαν οι γαλλικές Αρχές.

«Μετά την πρώτη προσάραξη σε αμμώδη όχθη, το σκάφος βγήκε και πάλι στη θάλασσα… Μια κίνηση του πλήθους προφανώς σημειώθηκε στο υπερφορτωμένο σκάφος, προκαλώντας πολλά θύματα» ανέφερε η τοπική νομαρχία, προσθέτοντας ότι το δυστύχημα σημειώθηκε στις 5 το πρωί τοπική ώρα. Νωρίτερα, η τοπική εφημερίδα La Voix du Nord είχε αναφέρει ότι οι μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μάγχη από μια περιοχή κοντά στην πόλη Βιμερέ και ότι περίπου 100 διασώθηκαν με τρία ελικόπτερα και αρκετές σωστικές λέμβους που μετείχαν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ακτοφυλακής, μέλη της διεξάγουν ακόμη θαλάσσια επιχείρηση έπειτα από ένα «έντονο» πρωινό με πολλές απόπειρες μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μάγχη.

Το Στενό της Μάγχης είναι από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως και τα ρεύματα εκεί είναι ισχυρά, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο τον διάπλου με μικρές βάρκες.

Οι διακινητές ανθρώπων συνήθως υπερφορτώνουν πλαστικές λέμβους σε κακή κατάσταση αφήνοντάς τες να επιπλέουν μετά βίας, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα κύματα καθώς προσπαθούν να φθάσουν στις βρετανικές ακτές.

Το νέο αυτό δυστύχημα σημειώνεται μετά την υιοθέτηση χθες Δευτέρα από την Άνω Βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου νομοθεσίας που θα επιτρέπει στη βρετανική κυβέρνηση να απελαύνει στη Ρουάντα αιτούντες άσυλο.

Η αναχαίτιση της μεταναστευτικής ροής αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, που υποστηρίζει ότι το σχέδιο για τη Ρουάντα θα λειτουργήσει αποτρεπτικά.

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλοι επικριτές αντιτείνουν ότι το σχέδιο είναι απάνθρωπο.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες -πολλοί εκ των οποίων εγκαταλείπουν εμπόλεμες ζώνες στην πατρίδα τους στην Αφρική, στη Μέση Ανατολή και την Ασία ή φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια- έχουν φτάσει τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία διαπλέοντας τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και έχοντας πέσει θύματα διακινητών ανθρώπων.

Μετά το τελευταίο αυτό περιστατικό, ο Βρετανός υπουργός Εσωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει αυτές τις απόπειρες των μεταναστών και, όπως έγραψε στην πλατφόρμα Χ, «αυτές οι τραγωδίες πρέπει να σταματήσουν».