Καζιμίρ (ΕΚΤ): Πιθανόν τον Ιούνιο η πρώτη μείωση επιτοκίων

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα βιαστεί να προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων για να μην ακυρώσει την πρόοδο του  πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Πέτερ Καζιμίρ, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ιούνιος είναι πιο πιθανός από τον Απρίλιο για μια πρώτη κίνηση.

«Το να ενεργήσουμε βιαστικά με βάση βραχυπρόθεσμες εκπλήξεις χωρίς να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για τη μεσοπρόθεσμη περίοδο θα ήταν επικίνδυνο», δήλωσε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. «Θα μπορούσε εύκολα να εκτροχιάσει την πρόοδο που έχουμε σημειώσει προς την επίτευξη του στόχου μας».

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητο το κόστος δανεισμού για τρίτη φορά την περασμένη εβδομάδα και ενώ η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ αντιτάχθηκε στα επιθετικά στοιχήματα των χρηματοπιστωτικών αγορών για πρόωρες περικοπές, το έκανε λιγότερο έντονα από ό,τι αναμενόταν. Έκτοτε, τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής από όλη την ευρωζώνη έχουν υποδηλώσει διεύρυνση της διαφοράς σχετικά με το πόσο γρήγορα θα κινηθούν, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Είμαι βέβαιος ότι η ακριβής χρονική στιγμή, αν είναι τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, είναι δευτερεύουσα για τον αντίκτυπο της απόφασης», δήλωσε ο Καζιμίρ. «Το τελευταίο φαίνεται πιο πιθανό, αλλά δεν θα βγάλω πρόωρα συμπεράσματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Μόλις αυτό δικαιολογηθεί, δεν θα διστάσουμε να δράσουμε».

Οι αξιωματούχοι θα βασίσουν την απόφασή τους στα εισερχόμενα στοιχεία και στις προβλέψεις της ΕΚΤ για τον Μάρτιο, είπε, προσθέτοντας ότι οι μισθολογικές συμφωνίες για τα επόμενα χρόνια εξακολουθούν να αποτελούν έναν «απρόβλεπτο παράγοντα».

«Αν και οι ενδείξεις είναι καλές, δεν έχουμε ακόμη αρκετές πληροφορίες για να βγάλουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα», είπε. «Για τον λόγο αυτό, η συζήτηση για τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων σε αυτό το σημείο είναι πρόωρη».