«Επίθεση» των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα απέτρεψαν δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας

Μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν συνολικά 18 drones και 3 πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας που εκτόξευσαν χθες Τρίτη οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών σκαφών, όπως ανακοίνωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, κεντρική διοίκηση) μέσω X.

Σύμφωνα με τη CENTCOM, δεν υπήρξαν τραυματισμοί ούτε ζημιές στις επιχειρήσεις αναχαίτισης της περίπλοκης επίθεσης. Κατά την ίδια πηγή, επρόκειτο για την 26η επίθεση των ανταρτών εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου.

«Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι εξαπέλυσαν περίπλοκη επίθεση με ιρανικού σχεδιασμού drones, πυραύλους Cruise εναντίον σκαφών επιφανείας και βαλλιστικό πύραυλο κατά σκαφών επιφανείας» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για την κατάρριψη των drones και των πυραύλων επιχείρησαν μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο «USS Dwight D. Eisenhower», τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά και βρετανικό πολεμικό, διευκρίνισε η CENTCOM στην ανακοίνωσή της.

Την πληροφορία ότι σημειώθηκε νέο «συμβάν» ασφαλείας στα ανοιχτά των ακτών της βόρειας Υεμένης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, δημοσιοποίησε νωρίτερα η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφαλείας (UKMTO).

«Η UKMTO έλαβε πληροφορίες για συμβάν περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Χοντάιντα», κατά το οποίο υπήρξε «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. «Επενέβησαν οι δυνάμεις του Συνασπισμού… Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές» σημείωσε η βρετανική υπηρεσία μέσω X, παροτρύνοντας τα εμπορικά σκάφη να κινούνται με προσοχή στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου 2023, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας θα βάζουν στο στόχαστρο πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν «οποιαδήποτε σχέση» με το Ισραήλ.

Τον Δεκέμβριο, ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, ανακοίνωσαν την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαψ ανακοίνωσε μέσω X χθες Τρίτη ότι ακόμη μία φρεγάτα, το σκάφος «HMS Richmond», βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει να αντιμετωπιστούν «οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι».