Κορωνοϊός: Συστάσεις του ΕΟΔΥ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς εν όψει του ανοίγματος των σχολείων

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τη διασπορά και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού εν όψει του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα. Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μέτρα με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης των λοιμώξεων, τονίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για συστάσεις, τόσο προς τους μαθητές όσο και προς το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολείων.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εάν κάποιος/α μαθητής/τρια παρουσιάζει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (πονόλαιμο, βήχα, καταρροή) ή έχει θετικό αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου για αναπνευστικό παθογόνο όπως SARS-CoV-2, ιό γρίπης ή RSV, συστήνεται να παραμένει στο σπίτι και να περιορίσει τις επαφές του με άλλα άτομα. Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι η παραμονή στο σπίτι συστήνεται μέχρι την υποχώρηση ή βελτίωση των συμπτωμάτων και την ολοκλήρωση τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών σκευασμάτων). Ωστόσο, στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη, δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με τις απουσίες των παιδιών από το σχολείο λόγω των ιώσεων, κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί από το υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες.

Τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι όλα όσα γνωρίζουν και εφάρμοζαν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά στα σχολεία. Συγκεκριμένα:

  • Τακτικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (με σαπούνι και νερό), πριν και μετά την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος, το γεύμα, τη χρήση της τουαλέτας. Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα πρέπει να ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μίας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων. Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.
  • Αποφυγή ανεπαρκώς αεριζόμενων χώρων με συνωστισμό ατόμων (π.χ. διάδρομοι, σκάλες, χρήση ασανσέρ).
  • Αποφυγή συγκεντρώσεων πολλών ατόμων – τήρηση φυσικών αποστάσεων.
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου, μύτης, ματιών και στόματος και πλύσιμο των χεριών καλά πριν και μετά από αυτό.
  • Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα ή σε χαρτομάντιλο. Αν χρησιμοποιηθεί χαρτομάντιλο, θα πρέπει να πεταχτεί προσεκτικά μετά από μία μόνο χρήση και να ακολουθήσει πλύσιμο των χεριών.