Νότια Κορέα: Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης

Επίθεση με μαχαίρι στον λαιμό δέχτηκε σήμερα Τρίτη ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης Λι Τζε-μιουνγκ, ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους στο λιμάνι Μπουσάν, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Νότιας Κορέας, όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Φωτογραφία του πρακτορείου εικονίζει τον 58χρονο πολιτικό πεσμένο στο έδαφος, με μαντίλι να καλύπτει το τραύμα του.

Μάλιστα υπάρχει και ένα σοκαριστικό βίντεο όπου καταγράφεται η στιγμή της επίθεσης με μαχαίρι στον ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης συνελήφθη επί τόπου, ενώ ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σοκ-γελ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του μετά την «απαράδεκτη» επίθεση με μαχαίρι εναντίον του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λι Τζε-μιουνγκ, μετέδωσε ακόμη το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap επικαλούμενο ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του προέδρου. «Ο πρόεδρος Γιουν εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια του Λι Τζε-μιουνγκ όταν ενημερώθηκε για την επίθεση… Ο κ. Γιουν υπογράμμισε ότι η κοινωνία μας δεν πρέπει να ανέχεται ποτέ τέτοιου είδους πράξεις βίας, όποιες κι αν είναι οι περιστάσεις» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εκπροσώπου της προεδρίας.

Ο Λι, άλλοτε εργάτης και στο παρελθόν κυβερνήτης της επαρχίας Κιόνγκι, της πιο πυκνοκατοικημένης της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, είχε πιστωθεί πως πρότεινε πρωτοφανείς ιδέες για τη Νότια Κορέα, όπως να θεσπιστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες της ή να χορηγούνται δωρεάν σχολικές στολές. Όμως η υποψηφιότητά του επλήγη από διάφορα σκάνδαλα. Μεταξύ άλλων, έχει κατηγορηθεί για αγοραπωλησία ακινήτου που χαρακτηρίστηκε αμφίβολης νομιμότητας, φήμες ανέφεραν ότι έχει σχέσεις με ανθρώπους του υποκόσμου, ενώ η σύζυγός του κατηγορήθηκε πως σπαταλούσε παράνομα δημόσιο χρήμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Λι απέφυγε την τελευταία στιγμή τη σύλληψη, αφού δικαστήριο απέρριψε αίτημα να προφυλακιστεί που υπέβαλε η εισαγγελία εν όψει της προσαγωγής του σε δίκη για υποθέσεις διαφθοράς. Κατηγορείται ιδίως για υπόθεση παράνομης μεταφοράς ποσού 8 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Κορέα από ιδιωτική εταιρεία της χώρας του, κι ότι ευθυνόταν για ζημία 15 εκατ. δολαρίων που προκάλεσε στη Σονάμ δημοτική επιχείρηση την περίοδο που ήταν δήμαρχός της.