Κ. Σκρέκας: «Οι έλεγχοι συνεχίζονται στις εταιρείες που βρέθηκαν να παραβιάζουν τον νόμο»

Συνεχίζονται οι έλεγχοι και στις εταιρείες που έχουν βρεθεί να παραβιάζουν τον νόμο, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκαε στην ΕΡΤ.

Όσον αφορά τα πρόστιμα στις εισπρακτικές που παραβιάζουν τον νόμο, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε ότι κατέθεσε στη Βουλή τα αποδεικτικά ότι έχουν πληρώσει οι εταιρείες που παραβαίνουν τον νόμο.

«Όσες δεν έχουν πληρώσει, προχωράμε σε βεβαίωση των οφειλών αυτών στην εφορία ή στη ΔΟΥ και από εκεί και πέρα εισπράττονται μέσω του φορολογικού μηχανισμού που έχει η χώρα μας… Ο στόχος της κυβέρνησής μας είναι να αρχίσουμε να βλέπουμε χαμηλότερες τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ» επεσήμανε ο υπουργός και ανέφερε ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος πρέπει να γίνουν έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και να παρθούν πρωτοβουλίες όπως η μόνιμη μείωση της τιμής στο καλάθι του νοικοκυριού.

«Επιβάλλουμε πρόστιμο και ανακοινώνουμε τους παραβάτες για να μειωθούν οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και να αγοράζουν οι καταναλωτές φθηνότερα τα προϊόντα» τόνισε ακόμη και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι δεν θα σταματήσουν. «Όσες φορές επιβάλαμε πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες και μάλιστα πολλές από αυτές είναι και πολυεθνικές, τα προϊόντα που έχουν αυτές οι εταιρείες περιγράφηκαν σε όλα τα δημοσιεύματα τα οποία είδα. Άρα δεν είναι κρυφό και ο καταναλωτής μπορεί να γνωρίζει ποια προϊόντα είναι αυτά τα οποία εμπορεύεται η εταιρεία η οποία στην οποία έχει επιβληθεί το πρόστιμο» υπογράμμισε ακόμη και ξεκαθάρισε: «Ελέγχουμε ποιο είναι το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εταιρείες για τα συγκεκριμένα προϊόντα το 2023 και το συγκρίνουμε με το 2021. Αν δούμε ότι έχουν πάει σε μια δύσκολη συγκυρία για τα ελληνικά νοικοκυριά και έχουν αυξήσει το περιθώριο κέρδους, τους επιβάλλουμε βαρύ πρόστιμο και ανακοινώνουμε τους παραβάτες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επόμενη στιγμή οι εταιρείες αυτές να μειώνουν τις τιμές των προϊόντων αυτών που βρίσκονται να παραβιάζουν τον νόμο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα φυσικά να μπορούν οι καταναλωτές να αγοράζουν φθηνότερα αυτά τα προϊόντα. Δεν σταματάμε όμως ούτε τους ελέγχους ούτε τις πρωτοβουλίες. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και συνεχίζονται και στις εταιρείες όπου ήδη έχουν βρεθεί να παραβιάζουν τον νόμο».