ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο Προϋπολογισμού: «Δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική»

«Το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού αποδεικνύει τη δογματική εμμονή της κυβέρνησης στην αδιέξοδη οικονομική πολιτική της μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

«Καμία αύξηση φόρου μάς έλεγαν προεκλογικά η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα επιβάλλει άδικη άμεση οριζόντια φορολογία στους ελεύθερους επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους, εμμένοντας παράλληλα στην άδικη υπερφορολόγηση των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων. Η αλήθεια είναι μία κι αναντίρρητη: H κυβέρνηση υφαρπάζει τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους μέσω των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια επιστρέφει ένα μικρό κλάσμα αυτών με τη μορφή των διαφόρων pass. Αυτό είναι το δήθεν επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο του κ. Μητσοτάκη» επισημαίνουν και συνεχίζουν: «Παρά την κυβερνητική προπαγάνδα, ο προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Από την άλλη, οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και, κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού».

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι η Ελλάδα «κατέκτησε» για τον Οκτώβριο πανευρωπαϊκή πρωτιά στον πληθωρισμό τροφίμων, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών εμμένοντας στα ημίμετρα των κουπονιών και των καλαθιών, και «ανακοινώνοντας, για να διαψευστούν λίγο μετά, σοφιστείες περί κατάργησης των προσφορών των εταιρειών».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου με το φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιβάλλει οριζόντιο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες αποδεικνύοντας την πλήρη ανεπάρκειά της στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επιμένοντας στη λογική του σχεδίου Πισσαρίδη που θεωρεί ευλογία την καταστροφή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

«Πρόκειται για την απόλυτη εξαπάτηση, αλλά και τον πλήρη αιφνιδιασμό των φορολογούμενων οι οποίοι καλούνται να φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2023 με ένα νέο επιβαρυντικό πλαίσιο το οποίο ψηφίζεται στο τέλος του 2023. Εκεί που υπάρχει πραγματικό αλαλούμ είναι με τον ΦΠΑ όπου η κυβέρνηση σε μια περίοδο που έχουμε ακρίβεια παντού και εκτόξευση του κόστους προϊόντων και πρώτων υλών, τον αυξάνει στο 24% για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, μη αλκοολούχα ποτά και ροφήματα πλην καφέ» προσθέτουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ως υπεύθυνη προοδευτική δύναμη και σε συνεργασία με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς θα αντισταθεί με κάθε τρόπο στις κυβερνητικές πολιτικές που στραγγαλίζουν την πραγματική οικονομία, αυξάνουν τις ανισότητες κι επιτείνουν το κλίμα οικονομικής ανασφάλειας».