Πιστώσεις βιοποικιλότητας: Ένα νέο εργαλείο για τις επιχειρήσεις αναζητά μια θέση στις οδηγίες ESG

Ένα νέο εργαλείο κατά το πρότυπο των πιστώσεων άνθρακα και πλαστικών θα έχουν όπως φαίνεται στη διάθεσή τους στο άμεσο μέλλον οι επιχειρήσεις για να «εξισορροπούν» τη ζημιά που προκαλούν στο οικοσύστημα. Πρόκειται για τις αντισταθμίσεις βιοποικιλότητας, οι οποίες τείνουν να ενταχθούν στο πλαίσιο ESG για να προστατεύσουν τα φυτά και τα ζώα.

Και παρά το γεγονός ότι μέρος της αγοράς τις θεωρεί χρήσιμες, δεδομένου ότι στερούνται προτυποποίησης δεν συμπεριλαμβάνονται προς ώρας στις οδηγίες ESG που προτείνουν σημαντικοί φορείς της αγοράς καθώς όπως στερούνται κοινών προτύπων.

Ενδεικτικό είναι ότι πρόσφατα, ένας σημαντικός φορέας καθορισμού προτύπων απαγόρευσε τις αντισταθμίσεις βιοποικιλότητας, οι οποίες επιτρέπουν στις εταιρείες να αντισταθμίσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις σε ένα μέρος με προσπάθειες διατήρησης αλλού.

Το Science Based Targets Network, οργανισμός που υπάγεται στην πρωτοβουλία Science Based Targets με επίκεντρο τις εκπομπές, κυκλοφόρησε οδηγίες για εταιρείες που επιθυμούν να καθορίσουν «φυσικούς στόχους» ή σχέδια να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Το πλαίσιο ζητά από τις εταιρείες να θέσουν στόχους για να μειώσουν τις τοπικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, οι οποίες δεν είναι συμβατές με αντισταθμίσεις ή πιστώσεις, λέει η SBTN.  Ουσιαστικά, ο φορέας θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα ένταξης των εν λόγω πιστώσεων. «Η προσπάθεια να δώσουμε κίνητρο δεν είναι εφικτή με τη χρήση αντισταθμίσεων», δήλωσε η Varsha Vijay, τεχνικός διευθυντής στο SBTN. Όπως εξήγησε, οι πιστώσεις για τη βιοποικιλότητα είναι «ελαφρώς διαφορετικές» και εξακολουθούν να στερούνται παγκόσμιων προτύπων, κανονισμών ή «ουσιαστικών διασφαλίσεων».

Η παράλειψη των πιστώσεων βιοποικιλότητας από το πλαίσιο του SBTN δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι βασικά στοιχεία όπως η μεθοδολογία δεν έχουν συμφωνηθεί, δήλωσε ο Alistair Purdie, αναλυτής βιώσιμης γεωργίας στο BloombergNEF.

H αναδυόμενη παγκόσμια αγορά βιοπιστώσεων θα μπορούσε να φτάσει τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 και οι επενδυτές που επιθυμούν να τοποθετήσουν κεφάλαια στις βιώσιμες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για τη βιοποικιλότητα, σύμφωνα με το BloombergNEF. Ήδη πριν από λίγους μήνες υπογράφτηκε το Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας από σχεδόν 200 κράτη, ενώ ο αριθμός των ταμείων που προσφέρουν στρατηγικές βιοποικιλότητας αυξήθηκε 150% πέρυσι, σύμφωνα με τη Morningstar Inc.

Η ευθυγράμμιση με τη μεθοδολογία SBTN θα μπορούσε να κάνει τις εταιρείες πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Πολλοί είναι ήδη εξοικειωμένοι με τη σφραγίδα έγκρισης SBTi, η οποία υποδεικνύει εάν τα σχέδια μείωσης των εκπομπών μιας εταιρείας ευθυγραμμίζονται με τους στόχους υπερθέρμανσης του πλανήτη βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού.

Οι κολοσσοί καταναλωτικών αγαθών Anheuser-Busch InBev NV, Nestlé SA και LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE είναι μεταξύ των 17 εταιρειών που συμφώνησαν να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο και να υποβάλουν στόχους για επικύρωση έως το τέλος του έτους.

Πένυ Χαλάτση

Πηγή: greennews.gr