Τη διαδρομή αγωγού μεταφοράς αερίου προς την Κίνα όρισαν Ρωσία και Καζακστάν

Τη διαδρομή ενός μελλοντικού αγωγού μεταφοράς αερίου όρισαν το Καζακστάν και η Ρωσία ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και προς την Κίνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν.

Ο αγωγός θα βοηθήσει τη Ρωσία, που επλήγη από τις δυτικές κυρώσεις λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, να ενισχύσει τις πωλήσεις ρωσικής ενέργειας στην Ασία διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το Καζακστάν θα εξασφαλίσει τις προμήθειες για τις κεντρικές, τις βόρειες και τις ανατολικές περιοχές του.

«Το θέμα της κατασκευής ενός αγωγού αερίου από τη Ρωσία μέσω των βόρειων περιοχών του Καζακστάν προς την Κίνα συζητείται, η διαδρομή έχει αρχικά καθοριστεί, οι προϋποθέσεις για την κατασκευή αυτού του αγωγού αερίου συζητιούνται» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αλμασαντάμ Σατκαλίγεφ, υπουργός Ενέργειας του Καζακστάν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία συζητάει μια πιθανή ένωση αερίου με το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν για τη μεταφορά αερίου μεταξύ των τριών χωρών και προς άλλους αγοραστές ενέργειας, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Οι εξαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη, που ήταν η κύρια αγορά προμηθειών σε πετρέλαιο και αέριο από τη Ρωσία, έπεσαν σχεδόν στο μισό πέρυσι μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Προκειμένου να αντισταθμίσει την απώλεια της ευρωπαϊκής αγοράς, η Μόσχα επιδιώκει να δημιουργήσει στενούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς με την Ασία, που έχει γίνει ο κύριος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Επιθυμώντας διακαώς να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, η Ρωσία βρίσκεται σε συνομιλίες με το Πεκίνο για την κατασκευή ενός δεύτερου αγωγού, του Power of Siberia 2, με δυνατότητα μεταφοράς 50 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) αερίου ετησίως, λίγο κάτω από τα 55 bcm της χωρητικότητας του κατεστραμμένου και ανενεργού υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

Οι συνομιλίες είναι δύσκολες και δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την τιμή του αερίου.

Πέρυσι, η ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom συμφώνησε επίσης να προμηθεύσει τη σημαντική κινεζική κρατική ενεργειακή εταιρία CNPC 10 bcm αερίου ετησίως από το νησί Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή.

Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει την Κίνα μέσω της μοναδικής διαδρομής, του αγωγού Power of Siberia, η πλήρης δυνατότητα του οποίου αναμένεται να φτάσει τα 38 bcm ετησίως μέχρι το 2025.