
Σύσκεψη με εκπροσώπους 18 επιχειρήσεων από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες Πελοποννήσου που απασχολούν συνολικά 8.375 εργαζομένους και έχουν επενδυτικό πλάνο 850 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τα επόμενα χρόνια είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Τρίπολη.
Κατά την έναρξη της σύσκεψης και μετά την επίσκεψή του σε επιχειρήσεις στη βιομηχανική ζώνη της πόλης ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στην Τρίπολη συντάξαμε αυτό το Αναπτυξιακό Σχέδιο για να μπορέσουμε ακριβώς να προσδιορίσουμε την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο να συνενώνει διάφορα χρηματοοικονομικά εργαλεία και να υπακούει σε μία ενιαία λογική».
Ο κ. Μητσοτάκης συνέκρινε τα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων σήμερα, με αυτά που ετέθησαν πριν από τρία χρόνια και σημείωσε τις διαφορές:
«Αυτά που θέσατε είναι τελείως διαφορετικά από αυτά τα οποία θέσατε πριν από τρία χρόνια όταν πρωτοήρθαμε στα πράγματα. Τότε θα μιλούσατε για φορολογία, για μια οικονομία η οποία δεν αναπτυσσόταν. Τώρα έχουμε ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μιας οικονομίας η οποία αναπτύσσεται. Προβλήματα δηλαδή ως προς το ζήτημα του κόστους του ρεύματος, το οποίο είναι ένα εισαγόμενο πρόβλημα που το γνωρίζουμε πολύ καλά και ξέρουμε ότι από δω και στο εξής, η προσοχή μας πρέπει να στραφεί περισσότερο στις επιχειρήσεις για να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το ζήτημα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια και το πόσο χρόνο θα χρειαστεί είναι ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά συνολικά την Ευρώπη και σε αυτό το επίπεδο σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θεωρεί απόλυτη προτεραιότητα την ένταξη στο δίκτυο μονάδων που μπορούν να χρησιμοποιούν ΑΠΕ για να μειώσουν το κόστος παραγωγής τους και αυτό, όπως είπε, πρέπει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, και όσο πιο γρήγορα το κάνουμε τόσο πιο ανταγωνιστικοί θα είμαστε. «Γνωρίζετε τις δυσκολίες και τις επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν στα δίκτυα, αλλά το θεωρώ απολύτως κρίσιμο για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον παραγωγικό μας ιστό» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Μας αρέσει να λύνουμε πραγματικά προβλήματα»
«Είμαστε μία κυβέρνηση που μας αρέσει να λύνουμε πραγματικά προβλήματα. Πολλά προβλήματα είναι οριζόντια, άλλα είναι πάρα πολύ ειδικά. Πάντως, ξέρετε ότι έχετε συνομιλητές οι οποίοι έχουν διάθεση να ακούσουν, καταλαβαίνουν -πιστεύουμε- πώς δουλεύει η πραγματική οικονομία. Και νομίζω εδώ, για να πούμε και έτσι τη θετική πλευρά, διαπιστώνουμε απόλυτα αυτό το οποίο είπατε, πως τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής ουσιαστικά είναι απολύτως κρίσιμα για να προωθήσουμε επενδύσεις», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Παράλληλα, κάλεσε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων να του πουν ποια είναι τα βασικά ζητήματα και οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, διότι όπως είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά, και εξάλλου αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και εδώ, στη ΒΙ.ΠΕ. της Τρίπολης, ότι η ανάπτυξη χωρίς παραγωγικές επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρχει. Έχουμε ήδη κάνει σημαντική πρόοδο στον τομέα αυτόν, αλλά μένουν πολλά ακόμα προφανώς τα οποία πρέπει να γίνουν και θα ήθελα να έχω μια εικόνα από πρώτο χέρι από εσάς ποιες είναι οι ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζετε γεωγραφικά αλλά προφανώς και κλαδικά».
Επίσκεψη σε εταιρείες
Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε την φαρμακοβιομηχανία DEMO ΑΒΕΕ, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, την παραγωγή και την προώθηση φαρμακευτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια 100% ελληνική εταιρεία με πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στον ελληνικό κλάδο φαρμάκου, το 84% της παραγωγής επώνυμων προϊόντων της οποίας εξάγεται σε 85 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αριθμεί περισσότερους από 1.200 εργαζομένους, ενώ στην Τρίπολη δημιουργείται ένα νέο παραγωγικό Campus τελικών φαρμάκων και πρώτων υλών, 8 παραγωγικές μονάδες συνολικής δυναμικότητας 270 τόνων πρώτων υλών φαρμάκων και 324 εκατ. τεμαχίων τελικών φαρμάκων.
«Χαίρομαι πολύ που η σημαντική επένδυση γίνεται εδώ. Στην πανδημία είμαστε εκτεθειμένοι στην πρόσβαση σε πρώτες ύλες για φάρμακα. Θέλουμε να εφαρμόσουμε τη στρατηγική αυτονομίας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας την έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στη διασπορά παραγωγικών επενδύσεων σε όλη τη χώρα. «Είναι εφικτή η επένδυση γιατί δώσαμε κίνητρα στις φαρμακευτικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας» συμπλήρωσε προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας όχι μόνο για την Τρίπολη αλλά για όλη την Πελοπόννησο. Σήμερα η εταιρεία υλοποιεί ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο 356 εκατ. ευρώ που εστιάζει στην ενίσχυση της θέσης της διεθνώς και την είσοδό της σε τομείς με υψηλή αναπτυξιακή προοπτική όπως η ανάπτυξη και παραγωγή δραστικών πρώτων υλών και βιοομοειδών φαρμάκων, δραστηριότητες που υλοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την εταιρεία ΠΟΚΑΣ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΠΕ, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και πρωτοστατεί στην αναγέννηση δευτερογενών πλαστικών πρώτων υλών στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε. Μάλιστα, μεγάλο μέρος της παραγωγής της, σε ποσοστό 70%, προορίζεται για πελάτες στο εξωτερικό ενώ το 30% διοχετεύεται στην ελληνική αγορά. Οι επικείμενες επενδύσεις της εταιρείας αφορούν τη διαχείριση των υγρών αποβλήτων, τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των ανακτηθέντων υλικών πλαστικών υλικών για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της απασχόλησης.
Επίσκεψη στην Περιφέρεια
O πρωθυπουργός επισκέφτηκε επίσης την Περιφέρεια Πελοποννήσου και είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, και ευχαρίστησε την ηγεσία της περιφέρεια για τη σημαντική δουλειά που κάνει, όπως είπε. «Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σημαντική δουλειά την οποία επιτελείτε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά και για την άριστη συνεργασία που η Περιφέρειά σας έχει με την κεντρική κυβέρνηση, έτσι ώστε να είμαστε σήμερα σε θέση σε λίγο να παρουσιάσουμε, παρουσία πολλών υπουργών της κυβέρνησής μας, ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και την Καινοτομία και βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς, ο βουλευτής Αρκαδίας Κωνσταντίνος Βλάσης, ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής Κορινθίας Κωνσταντίνος Κόλλιας, οι βουλευτές Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και Νεοκλής Κρητικός, και οι βουλευτές Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς.