Σεντένο: Εξαιρετικά νέα από την Ελλάδα, σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ

Με μία σύντομη δήλωση ο πρόεδρος του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, θέλησε να δώσει το στίγμα της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup και να υπογραμμίσει το θετικό κλίμα, που έχει διαμορφωθεί μετά και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μία συμφωνία με το Ταμείο είναι «κοντά».

«Έχουμε εξαιρετικά νέα από την Ελλάδα» είπε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση. «Συμφωνήθηκαν μεταρρυθμίσεις, που θα εφαρμοστούν τις επόμενες εβδομάδες και πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος» συμπλήρωσε.

Πάντως από τις δηλώσεις και άλλων υπουργών έγινε σαφές ότι σήμερα δεν αναμένονται σημαντικές αποφάσεις. Αυτές μετατίθενται για την 21η Ιουνίου ή ειδικά όσον αφορά στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, οι αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν τον Ιούλιο, όπως επεσήμανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Παραμένει εξάλλου το μεγάλο ερωτηματικό για το ρόλο, που θα έχει το ΔΝΤ, για το εάν δηλαδή θα συμμετάσχει τελικά σε επίπεδο χρηματοδότησης. Ο κ. Σεντένο, ερωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ σημείωσε ότι παραμένει «σημαντική», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μία συμφωνία ενδεχομένως να είναι κοντά. «Εργαζόμαστε μαζί και βασικός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος με επιτυχία», πρόσθεσε ο Μάριο Σεντένο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αφού εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να σταθεί τα πόδια της και να αποκτήσεις πρόσβαση στις αγορές.

Νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει σε συμφωνία επί ενός μηχανισμού για το χρέος, που θα είναι «ξεκάθαρος» και «ισχυρός» απέναντι στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μένει να φανεί πόσο γρήγορα μπορούν να ξεπεραστούν οι διαφωνίες Γαλλίας- Γερμανίας για το μηχανισμό αυτό.

Source: tedt