Πιθανή η παράταση των περιοριστικών μέτρων για άλλη μία εβδομάδα

Πιθανή η παράταση των περιοριστικών μέτρων για άλλη μία εβδομάδα

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποφασίσει εάν δοθεί ή όχι παράταση στα περιοριστικά μέτρα, που ισχύουν από τις 30 Δεκεμβρίου ως το τέλος Ιανουαρίου.

Πάντως, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε για πίεση στο σύστημα υγείας και εκτίμησε πως είναι λογικό να υπάρξει παράταση των μέτρων: «Από τη μια βλέπουμε αποκλιμάκωση των κρουσμάτων που έρχεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα που φαίνεται ότι η κορύφωση της μεταλλαξης Όμικρον σε νωρίτερο στάδιο, αλλά επειδή στο ΕΣΥ υπάρχει πίεση και από τη Δέλτα, συνεπώς είναι λογικό προκειμένου να παρακολουθήσουμε την πορεία της πανδημίας, να υπάρξει παράταση των μέτρων».

«Υπάρχει μια συνολική συναντίληψη σε όλους τους επιστήμονες να κλείσουμε 20-25 ημέρες με τα μέτρα και άρα, αν αποφασιστεί παράταση, θα είναι για μία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Κατά τη σύσκεψη της επιτροπής θα τεθεί επίσης το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά μέλη της εκφράζουν ενστάσεις.

Γ. Οικονόμου: Θα ακούσουμε τους ειδικούς

«Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων» ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για μέτρα που απέδωσαν και δεν εξετάζεται αυστηροποίηση, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

«Δυστυχώς το 85% των ανθρώπων που φτάνουν στο ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί, και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις» εξήγησε.

Ποια μέτρα ισχόυν έως τις 24 Ιανουαρίου

  • Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, με έξι άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιους και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.
  • Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση είναι υποχρεωτική.
  • Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.
  • Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα. Αν δεν τηρηθούν τα μέτρα οι αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Leave a Reply

Your email address will not be published.