Ο δανεισμός των κλεμμένων μαρμάρων

Ο δανεισμός των κλεμμένων μαρμάρων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξη του στον Observer, άνοιξε την κουβέντα για δανεισμό των κλεμμένων μαρμάρων του Παρθενώνα.  

Μεταξυ άλλων, γνωστοποίησε την πρόθεσή του να προτείνει στον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον, να σταλούν τα γλυπτά ως… δάνειο, με αφορμή τους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

«Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την σπουδαιότητα του 2021, θα προτείνω στον Μπόρις: “Ως μια πρώτη κίνηση, να σταλούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, ως δάνειο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά μας θα στείλουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα, τα οποία δεν έχουν βγει ποτέ από τη χώρα μας, για να εκτεθούν στο Βρετανικό Μουσείο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικα με το θέμα, πήρε θέση μέσω twitter, και η πρώην υπουργός πολιτισμού, Μυρσινη Ζορμπά. 

Η ίδια ανέβασε μια φωτογραφία της Μελινας Μερκούρη με τον Μπορις Τζόνσον, όπου σχολιάζει τις δηλώσεις περί δανεισμού των γλυπτών. 

Δειτε την ανάρτηση

Από το 1983, με τη Μελίνα Μερκούρη, μέχρι και πρόσφατα η θέση των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων ήταν πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οπότε έπεσε στο τραπέζι η πιθανότητα «δανείου» η ελληνική κυβέρνηση την απέρριψε, όπως για παράδειγμα το 2009, με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει άλλη άποψη, αν και στην ίδια συνέντευξη ξεκαθάρισε πως «η απαίτηση για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών παραμένει» και μετέφερε την εκτίμησή του ότι «θα είναι μια χαμένη μάχη» των Βρετανών η επιμονή να μην επιστραφούν.