Ι. Πλακιωτάκης Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει στο yachting, συγκριτικό πλεονέκτημα

Ι. Πλακιωτάκης Η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει στο yachting, συγκριτικό πλεονέκτημα

Στον εορτασμό για τα 50 χρόνια ίδρυσης της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παραβρέθηκε την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπου ο υπουργός δήλωσε πως «το τμήμα της σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών είναι παγκοσμίως γνωστό, για το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο των σπουδών που παρέχει».

Στην ομιλία του, ο κ. Πλακιωτάκης, μίλησε για λάθη του παρελθόντος σχετικά με την ελληνική και ευρωπαϊκή ναυτιλία, τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν, αφού όπως τόνισε, ο ανταγωνισμός με την Ασία είναι μεγάλος: «Στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χάσαμε το στοίχημα με τα ναυπηγεία και η ΕΕ έχει μεγάλες ευθύνες. Μάλιστα, το επισήμανα στην τελευταία μου συνάντηση με την επίτροπο Μεταφορών. Της ζήτησα, επειδή δεν πρέπει να χάσουμε την ευρωπαϊκή ναυτιλία όπως χάσαμε και τα ευρωπαϊκά ναυπηγία, χρειάζεται οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν τη ναυτιλία, να είναι πάρα πολύ καλά μελετημένες και πολύ καλά προετοιμασμένες. Γιατί θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε και την ελληνική και την ευρωπαϊκή ναυτιλία καθώς ο ανταγωνισμός με την Ασία είναι μεγάλος», ανέφερε ο υπουργός.

Ωστόσο, ο κ. Πλακιωτάκης προχώρησε σε μία πρόταση προς τον κοσμήτορα της σχολής και τον πρύτανη του ΕΜΠ: Ζήτησε να μελετηθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης εξειδικευμένων στελεχών για ναυπηγεία παραγωγής yachting: «Νομίζω ότι εδώ υπάρχει χώρος για να απασχοληθούν στελέχη από το τμήμα σας: είναι ο χώρος των ναυπηγείων, και συγκεκριμένα τα εξειδικευμένα ναυπηγεία παραγωγής yachting. To yachting είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεν υπάρχει καταλληλότερος χώρος ο οποίος μπορεί να αναπτύξει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. ‘Αρα, παραγωγή στελεχών, ναυπηγών, εξειδικευμένων σε θέματα yachting, νομίζω αξίζει τον κόπο να το μελετήσετε».

«Η ναυτική εκπαίδευση πρέπει να συμβαδίζει με τους ρυθμούς εξέλιξης της ναυτικής τεχνολογίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. «Στα 50 αυτά χρόνια, το έργο σας είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όλα δείχνουν ότι το ίδιο θα συμβεί και τα επόμενα χρόνια. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το τμήμα Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της εκπαίδευσης, παρέχοντας υψηλού επιπέδου εκπαίδευση. Ενώ η ναυτική τεχνολογία τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η ναυτική εκπαίδευση, τουλάχιστον σε επίπεδο ακαδημιών, κινείται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς. Και επειδή τα πλοία εξελίσσονται, οι νέοι κανονισμοί είναι μπροστά μας, οι νέες τεχνολογίες είναι μπροστά μας, οφείλουμε κι εμείς να συμβαδίσουμε και με τις ανάγκες τις αγοράς και να παραγάγουμε υψηλού επιπέδου στελέχη για τη ναυτιλία», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Πλακιωτάκης.