Εισόδημα και περιουσία κόφτες στις 120 δόσεις στην εφορία

Εισόδημα και περιουσία κόφτες στις 120 δόσεις στην εφορία

Με κόφτες και μπούσουλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που εφαρμόζονται στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να τρέξει η ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία.

Τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, ενώ μετά το Πάσχα και λίγες ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα πάρει σειρά και η ρύθμιση για τα χρέη που έχουν στην εφορία οι φορολογούμενοι.

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στην τελική ευθεία και σύμφωνα με πληροφορίες θα συνοδεύεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια προκειμένου να αποκλείονται οι στρατηγικού κακοπληρωτές δηλ. οι φορολογούμενοι οι οποίοι ενώ έχουν τη δυνατότητα αφήνουν απλήρωτους φόρους. Φορολογούμενοι με εισοδήματα και καταθέσεις πάνω από συγκεκριμένο όριο θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορεί να υπαχθεί όποιος οφειλέτης πληροί τουλάχιστον τα εξής κριτήρια:

– Το ετήσιο εισόδημά του δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ αν είναι άγαμος χωρίς παιδιά, τα 21.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά, τα 26.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα παιδί, τα 31.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο παιδιά και τα 36.000 ευρώ για τον έγγαμο με τρία παιδιά.
– Η αξία των καταθέσεων, μετοχών κλπ δεν υπερβαίνει τα 10.000- 15.000 ευρώ.
– Διαγραφή των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμηςκαταβολής. Ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και τον χρόνο που δημιουργήθηκαν αυτές θα κλιμακώνεται το «κούρεμα» στις προσαυξήσεις, το οποίο θα φθάνει στην πλήρη διαγραφή σε ορισμένες περιπτώσεις.
– Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.
– Αποπληρωμή χρέους σε 120 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης 25-50 ευρώ.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι οφειλέτες είναι ότι τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση να μην έχουν δημιουργήσει νέα χρέη ή τουλάχιστον να τα έχουν τακτοποιήσει μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Στην περίπτωση δηλαδή που η ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας ξεκινήσει στις αρχές Μαΐου θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί τυχόν οφειλές του πρώτου 4μήνου του 2019.

Πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Leave a Reply

Your email address will not be published.