Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου οι πρόωρες εκλογές

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Η κυβέρνηση του Ζάεφ θα παραιτηθεί και τη χώρα θα οδηγήσει στις εκλογές υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την πρωθυπουργία θα αναλάβει έως τη διεξαγωγή των εκλογών υπηρεσιακός πρωθυπουργός που θα προταθεί από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στην κυβέρνηση  θα συμμετάσχουν και υπουργοί από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Με ανάρτηση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανάφερε ότι στη σύσκεψη αυτή “ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών ότι η ευρωατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας”.

Νωρίτερα πραγματοποιηθηκε  σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι, με αντικείμενο τα πιθανά επόμενα βήματα μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μην δώσει στη χώρα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πενταρκόφσκι: Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση παρά η ΕΕ

O Στέβο Πενταρόφσκι μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους της συνάντησης, δήλωσε ότι «η χώρα μας βρίσκεται στην ίδια θέση για τρίτη φορά, με τη διαφορά ότι τώρα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε».«Το 1991 είχαμε παρόμοια κατάσταση αν και σε ένα τελείως διαφορετικό διεθνές και πολιτικό πλαίσιο.

Εξήγησε όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ το ιστορικό της Λισαβόνας το οποίο είναι αντίθεο με την αναγνώριση της χώρας εφοσον περείχε τη λέξη “Μακεδονία” στο όνομα της. “Το ξεπερνάμε αυτό”» πρόσθεσε ο Πεντερκοφσκι. «Το 2008 είχαμε μια παρόμοια κατάσταση » συνεχισε «αυτή είναι η τρίτη φορά που η πρότασή μας απορρίφθηκε αφού εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας»

Ο Πενταρκόφσκι ωστόσο σημείωσε ότι η ΕΕ δεν εμπόδισε τη χώρα αυτή τη φορά αλλά αντίθετα αναβάλλει την αποφαση μέχρι την άνοιξη όταν η Κροατία θα ασκήσει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ

Επισήμανε ότι όλοι οι ηγέτες συμφώνησαν πως ο δρόμος της ΕΕ είναι ο μοναδικός για την Μακεδονία και ο μοναδικός που θα φέρει ένα καλύτερο μέλλον.

Ακολούθως δήλωσε πως παρά τα αποτελέσματα της συνόδου έχουμε ομοφωνία ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νέα μεθοδολογία που προτείνεται διότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, και όλοι οι παρόντες δεν εξέφρασαν άποψη διαφορετική σχετικά με την αναγκαιότητα συνέχισης της ενταξιακής πορείας. Υπάρχουν προτάσεις να τοποθετηθούμε στην κατηγορία της εταιρικής σχέσης αλλά είμαστε μέρος της Ευρώπης και δεν αναζητούμε εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη.

Ο Πενταρκόφσκι δήλωσε ότι όλοι δεσμέτηκαν να εργαστούν γα την ενταξη της χώρας στην ΕΕ ανεξάρητα από το αποτέλεσμα των εκλογών

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης ο πρόεδρος της χώρας τόνισε οτι θα συζητηθεί το θέμα των πρόωρων εκλογών και το πότε και αν αυτές θα διεξαχθούν. Επιπλέον είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να προκηρύξει εκλογές και ότι θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση στο θέμα.

Προειδοποίησε πάντως ότι σύντομα το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα έρθει προς έγκριση στο κοινοβούλιο των Σκοπίων και ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι πρόωρες εκλογές δεν θα καθυστερήσουν την ένταξη της χώρας στη βορειοατλαντική συμμαχία.

Η σύσκεψη ξεκίνησε στις 6 το απόγευμα σε βαρύ κλίμα, παρουσία του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και των ηγετών όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και η πρόταση του Ζάεφ για προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «ιστορικό λάθος» την άρνηση των Ευρωπαίων να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Leave a Reply

Your email address will not be published.